Pochwała dla ryżu
Jest najbardziej przyswajalnym zbożem dla człowieka. Posiada łagodną konsystencję, jest lekkostrawny i znakomicie nadaje się do łączenia z innymi produktami spożywczymi, zarówno ostrymi, jak i słodkimi.
Ryż stanowi podstawę kuchni w wielu krajach. Szczególnie zaś dominuje w kuchni azjatyckiej, lecz nie tylko. Również w polskiej kuchni ma szerokie zastosowanie z tendencją do wzrostu.
Rośnie praktycznie na całym świecie w strefie klimatów gorących i ciepłych. Ryż zaliczany jest do do zbóż i występuje w 25 gatunkach i trzech rodzajach: ryż drobnoziarnisty, średnioziarnisty i długoziarnisty.
Ryż spożywczy jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Można go serwować w zestawieniu na ostro.: z mięsem, rybą, warzywami. A także na słodko: z owocami, powidłami, śmietaną.
Jest zdrowy i chroni człowieka przed licznymi dolegliwościami i tym samym stanowi podstawę wielu diet:
- jest nieodzowny w diecie alergika
- jak również w diecie bezglutenowe
- ponad to zawiera ważne dla zdrowia składniki: białko, błonnik, witaminy z grupy B
- jest bardzo wskazany dla osób cierpiących na niestrawność i unikających ciężkostrawnych potraw
- wpływa również korzystnie na układ nerwowy: wycisza, koi nerwy, poprawia humor i dodaje energii